Schouwstede ”Junior”

64342_nl_editor-photo12

DEEL 1      De jeugdtandarts en veel gestelde vragen…

DEEL 2      Informatie voor de verwijzend tandarts of andere zorgverlener

 

DEEL 1: De jeugdtandarts en veel gestelde vragen…

Wat moet ik doen als de behandeling bij mijn eigen tandarts niet lukt?

Meestal stelt uw eigen tandarts zelf wel voor om over te gaan naar, bijvoorbeeld, de jeugdtandarts van Schouwstede “Junior”. Hij zal u dan ook uitleggen waarom. Het is ook mogelijk dat uzelf voorstelt om uw kind te verwijzen.

Wat moet ik doen als mijn kind nog geen eigen tandarts heeft?

Dan kunt u zelf uw kind bij ons inschrijven en een eerste afspraak maken bij Schouwstede “Junior”. Uw kind is vanaf 2 jaar en tot 18 jaar van harte welkom. Schouwstede “Junior” is een verwijspraktijk en respecteert de collegiale regels die daarbij horen. Maar heeft uw kind geen eigen tandarts, dan schrijft u uw kind in bij onze Kliniek voor Mondzorg en wordt het ingedeeld bij de jeugdtandarts van het Schouwstede “Junior” team.

Als ik mijn kind inschrijf voor behandeling, moet ik mijzelf dan óók inschrijven als patiënt?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Dat staat helemaal los van elkaar.

Wanneer maak ik als ouder/voogd gebruik van Schouwstede “Junior”  ?

Bijvoorbeeld als uw kind heel bang is voor de tandarts of op jonge leeftijd een heel slecht gebit blijkt te hebben. In overleg met uw eigen tandarts wordt dan de behandeling geheel of gedeeltelijk door onze jeugdtandarts overgenomen. Soms gaat uw kind dan daarna weer terug naar de eigen tandarts. De jeugdtandarts adviseert daarin om wel of niet -tot uiterlijk 18 jaar- te blijven.

Is het de bedoeling dat alle jonge kinderen naar een jeugdtandarts gaan?

Gelukkig zijn de “gewone” tandartsen heel goed in staat de meeste kinderen in de eigen praktijk te behandelen. Maar soms is een kind te jong of te angstig of heeft het gewoon veel aandacht nodig. Behandelingen vergen dan heel veel tijd en verlopen meestal voorspoediger bij een tandartsteam dat daarop is ingericht. De “gewone”tandarts, heeft vrijwel altijd een te druk programma om hier voldoende tijd voor uit te kunnen trekken.

Wat gebeurt er in de eerste afspraak?

De eerste keer zal nooit een behandeling worden gestart. De tandarts wil eerst een heleboel willen weten. Van uw kind en ook van u. Het is belangrijk een beeld te vormen van wat uw kind heeft meegemaakt bij de vorige tandarts. Of misschien wel helemaal niets bij de vorige tandarts heeft meegemaakt, maar bang is geworden door ervaringen in, bijvoorbeeld, het ziekenhuis. Door wat zowel uw kind vertelt als uzelf, vormt zich het juiste beeld. Pas daarna krijgt u een voorstel voor een behandeling: het behandelingsplan.

…en verder in de 1e afspraak?

In de eerste afspraak gaat uw kind samen met de tandarts de apparatuur eens beter bekijken, aan de geluiden wennen en probeert de tandarts een eenvoudige handeling te verrichten. Zoals bijvoorbeeld een beetje lucht spuiten op de voortandjes of probeert met een borsteltje de tanden te polijsten. En als dat allemaal lukt worden er ook röntgenfotootjes gemaakt.

Daarmee ontstaan dan het eerste prille vertrouwen. Want dat is natuurlijk de voorwaarde: uw kind moet uw tandarts kunnen vertrouwen.

Mijn kind is bang. Wat kan ik of moet ik doen om het voor te bereiden?

Er gelden een paar spelregels voor de voorbereiding.

  • Vertel altijd de waarheid, maar vertel niet over wat niet of nog niet gaat gebeuren. Maak de verhalen niet te lang. Hoe langer het verhaal, hoe groter “de berg” waar tegenop wordt gezien.
  • Praat in verkleinwoorden als “evenTJES” en “kiesJE” en “gaatJE”. Ook het woord “boor!” wordt vriendelijker als u zegt “boortTJE”
  • Vervang, net als de tandarts, in uw uitleg het woord “pijn” door “niet leuk”, “minder leuk” of “beetje vervelend”. Omdat pijn door uw kind niet kan worden ingeschat, neemt het uit veiligheid “de hoogste vorm van alarm” aan. En wordt daarmee moeilijk of onbehandelbaar. Want wie kiest er nu vrijwillig voor pijn!
  • Uw kind wil zich veilig voelen. En wil daarom weten
    • wat er gaat gebeuren
    • bij welke handelingen de gebruikte geluiden en apparaatjes horen
    • of het pijn doet
      Vertel daarover en maak samen met uw kind een vragenlijstje van wat u niet weet. Deze vragen kan uw kind in het volgende bezoek dan aan de tandarts stellen.
  • Uitspraken van u als “je hoeft niet bang te zijn” of “het stelt niks voor” en “stel je niet aan”, werken averechts. Enkel en alleen de belevenis van uw kind bepaalt de omvang van zijn angst, zolang het nog geen eigen –goede- ervaringen heeft opgedaan. Dat heeft niets te maken met kinderachtig of slap gedrag van uw kind.
  • Beloof nòòit dat bepaalde handelingen, zoals een verdoving oid. niet zullen gebeuren. De tandarts kan dit soms niet waarmaken, waardoor uw kind zich bedonderd voelt. Voeg deze vragen liever toe aan het lijstje en laat het daarmee zoveel mogelijk in het midden.
  • Zelfs goedbedoelde uitspraken van leeftijdgenootjes of broertjes of zusjes kunnen verkeerd vallen. Bijvoorbeeld als uw kind al kenmerken van een minderwaardigheidscomplex heeft of juist al “opkijkt” tegen degene die zo’n uitspraak doet.
  • Geef of beloof nooit een kadootje vòòraf. Uw kind kan daar zeer onrustig en zenuwachtig van worden, omdat je meestal niet zomaar kadootjes krijgt… Achteraf is een kadootje, en zeker een belonende knuffel, natuurlijk op zijn plaats.
  • Verzamel dus samen de vragen die u of uw kind nog heeft. Maar zoek vooral uit of er vragen zijn die het niet durft te stellen. Als voorbeeld geldt voor ons een opvallend moeilijk behandelbaar kind dat pas na 3 bezoeken aangaf vooral bang te zijn uit angst te moeten plassen. Helaas bleek zij gestraft te zijn geweest vanwege bedplassen. Nu bleek dat dit ook bij haar tandartsbehandeling traumatische gevolgen had. Toen haar bekend was dat het toilet heel dichtbij was en zij daar altijd naar toe mocht, gebeurde er wonderen in de behandelingen. Zij is bij ons nog steeds een enthousiaste patiënte.

Veelgestelde vragen van uw kind kunnen zijn:

Hoe weet de tandarts dat ik wil stoppen ? Ik kan toch niks zeggen!

De tandarts houdt permanent oa. de oogpupillen van uw kind in de gaten. Echte angst kondigt zich aan door het groter worden van de pupillen. Maar er zijn echt heel veel meer signalen waardoor de tandarts tijdig stopt als uw kind dit wilt.

Hoe weet de tandarts als ik geen adem meer kan halen of moet hoesten?

Elke tandarts en assistente is erop gericht alle functies in de gaten te houden. Dus zeker ook of iemand gewoon kan ademhalen. Bij kinderbehandelingen is dat natuurlijk niet anders.

Als ik nou een verdoving wil en de tandarts vindt dat niet nodig?

Er zijn handelingen waar een verdoving ècht niet nodig is. Bijvoorbeeld bij het sealen – het dichtplakken van de ribbeltjes- van de grote mensen-kiezen. Maar onze regel is: als verdoving de “deal” is, dan wòrdt dat de “deal”.

En als de tandarts wil verdoven en ik wil dat niet?

Het slimste is dan toch om de tandarts te geloven. Die kan inschatten wat het beste is.

Is een jeugdtandarts duurder dan een gewone tandarts?

Nee, er zijn geen extra kosten. De behandelingen vallen onder de basisverzekering.

Te laat of afspraak vergeten?

Beschikken wij over het mobiele nummer van de ouder of begeleider, dan ontvangt u de avond tevoren een herinnerings-SMS. Erg handig, hoewel u daar geen rechten aan mag verbinden. Wanneer u een afspraak toch niet nakomt of te laat -24 uur of minder van tevoren- afbelt, moeten wij helaas de kosten van de gereserveerde tijd bij u in rekening brengen.

Behandeling van kinderen vraagt veel tijd en deze tijd wordt gereserveerd. Het is daarom van belang dat u op tijd komt. Kijk voor meer informatie op deze website.

DEEL 2: Informatie voor de verwijzend tandarts of andere zorgverlener

Onze jeugdzorg is beschikbaar voor iedere jongere van 0 tot 18 jaar.*

Dit betekent dat niet alleen extreem angstige of onbehandelbare kinderen naar ons kunnen worden doorverwezen, maar ook kinderen die meer dan normale aandacht vragen. Vaak is de extra aandacht of de kindvriendelijke omgeving al voldoende om het eerste vertrouwen op te bouwen. De kleuren en entourage van de praktijkkamers zijn niet willekeurig gekozen en helpen het kind te bevestigen dat al veel meer kinderen hen hier zijn voorgegaan.

Welke achtergronden kunnen een verwijzing hebben:

  • Jonge kinderen nog zonder tandartsangst, maar alwel met aanvangende cariës
  • Onbehandelbare kinderen met of zonder slechte herinneringen
  • Kinderen met een psycho-sociale belast verleden
  • Medisch gecompromitteerde kinderen
  • Behandeling na een trauma of ongeval, waardoor uitgebreide conserverende aandacht nodig is

* De praktijk is uitstekend rolstoel-toegankelijk.

Eerste afspraak 

De eerste afspraak wordt gebruikt voor de intake. In dit contact leren wij het kind kennen en het kind ons. Het maakt kennismaking met de apparatuur en wij maken een behandelplan dat met de ouder/begeleider wordt besproken. De “deal” met het kind is dat in de eerste afspraak nòòit wordt behandeld. Het is van belang dat u uw patiëntje over deze “deal” informeert! Het behandelplan is erop gericht elk element te conserveren en pas in uiterste noodzaak te extraheren. Pas wanneer u als verwijzer anders voorstelt, zullen wij in overleg met u en/of de ouders van dat beleid afwijken.

Aanvullende info van de verwijzer

Wij stellen aanvullende informatie op uw verwijzing zéér op prijs. Naast de perceptie van de ouders kunnen wij dan m.b.v. uw info een nog concreter beeld van het kind opbouwen. Informatie over eerdere behandelingen is daarbij van ons van groot belang. Als u zich als verwijzer naar ons via receptie@schouwstede.nl toe bekend maakt, dan zullen wij u een standaard-verwijsbrief doen toekomen. Deze kunt u dan implementeren in uw eigen software.

De verwijsbrief 

Schouwstede Junior    
Verwijspraktijk voor kindertandheelkunde Nieuwegein
Schouwstede 2c
3431 JB Nieuwegein
030-6030171
www.schouwstedejunior.nl 

Ter attentie van Schouwstede Junior

betreft:                  …………………………………………………………………….

geb.dat.                …………………………………………………………………….

(mobiel) tel.nr.      …………………………………………………………………….

 

 

Geachte collega,

Graag verwijs ik naar u voor eerste / verdere behandeling

De patiënt is dit jaar in mijn praktijk voor controle geweest op  ……………………………..

De patiënt is in mijn praktijk wel/niet eerder behandeld

Eerdere behandeling verliep:

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

De laatste behandeling verliep:

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

Er is eerder  wel/niet verdoving gebruikt en dat verliep wel/niet goed

De ouders waren wel/niet in de behandelkamer aanwezig

Eventuele bijzonderheden……………………………………………………

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………..

met vriendelijke groet,

 

<naam verwijzer>